Ett utdrag ur senaste Marknadsnytt
7 september, 2017
Vår kollega Kenneth Normark har i senaste Marknadsnytt (som vi mailar ut en gång i veckan) skrivit följande om den nya skörden.

Tänk på att även du kan prenumerera på Marknadsnytt så att du får denna information i första svängen. På vår hemsida kan du fylla i om du vill få vårt Marknadsnytt direkt i mailboxen.

Nu är det mesta avtröskat i Danmark och i södra Sverige. Även Mellansverige är på god väg att bärga färdigt sin skörd. Där har de flesta har hunnit minst halvvägs och några få har rapporterat att de tröskat färdigt.

Sammanfattningsvis ser kvantitet och kvalitet bra ut och många har uttryckt att de är positivt överraskade. Vi har ännu inte behövt se några omfattande problem, trots den sena skörden, men det finns rapporter från södra Sverige om vikande falltal på otröskat vete.

Just detta att många länder runt omkring oss har fått en bra veteskörd gör att skördeprispressen har satt in. Det finns många odlare/handlare/lagerhållare som måste lätta på trycket. Samtidigt så har de potentiella köparna naturligtvis fullt i sina egna lager. Var skall då vetet som svämmar över ta vägen? Vi har sett att Sverige, Danmark och Baltikum tvingats ut på marknaden med prisras som följd. När sedan Ryssland och övriga länder med hamnar i Svarta havet samtidigt skall ut med sina nyskördade partier så blir det ”trångt i gången”.

Dessbättre så finns det också en återhållsamhet hos de flesta aktörer. Man vill helst undvika att sälja till dagens pressade priser. De flesta tror/hoppas trots allt att förhållandena skall rätta till sig när skördepaniken har lagt sig.

Svensk vete kommer under den kommande säsongen sannolikt att utsättas för ett hårdare konkurrenstryck än vi upplevde i fjol. Frankrike som hade en extremt besvärlig situation 2016 har i år fått det motsatta. Deras skörd stiger från 27 till 37 milj. ton och det är då klart att man tänker ta tillbaka sina marknadsandelar i t.ex. Nordafrika. På samma sätt har de Baltiska staterna också fått till en stor och kvalitativt bra veteskörd. De har också en massa bra vete som måste säljas ut på vetemarknaden. Svenskt kvarnvete, som ifjol kunde ta för sig, får därför tyvärr räkna med ett hårt konkurrenstryck framgent under säsongen.

Det som möjligen kan hjälpa oss är att Tyskland och delar av Polen har haft det desto jobbigare med sin kvalitet men det finns samtidigt många andra än vi som kommer att vilja fylla de tomrum som uppstått.

Sveriges skörd som i år hamnar på 6,7 milj. ton enligt SJV, kommer att skapa ett stort exportöverskott av vete, korn och havre i nämnd ordning. Det vi kan glädja oss åt är att kornet till stor del kommer att kunna exporteras som maltkorn och där är inte konkurrenstrycket lika stort från andra länder utan snarare tvärt om. Havren kan förhoppningsvis också kunna exporteras som grynhavre, vilket inte heller möter samma konkurrenstryck.

När det gäller maltkorn så har vi i Skandinavien (DK/SWE) fått till det riktigt bra. Frankrike likaså. Däremot tvekar man över utfallet i England. De kommer att vara med som exportör men förmodligen bara med hälften av den kvantitet som de brukar ha. När sedan övriga viktiga produktionsområden i Europa har haft det motigt skall vi nog kunna få ut hyfsade priser för vårt svenska maltkorn.

Vi skall samtidigt inte tro att ”sky is the limit”. Vi har ju en situation som innebär att vi redan har en hög maltkornspremie mot foderkornet. Det som gäller är att fodervete är billigt i och med prispressen. Foderkornet tillåts inte att kosta mer än fodervete, vilket gör foderkorn ännu billigare. Det är därför vi faktiskt har en hög premie för maltkornet. Om det visar sig att balansen rättar upp sig och mälterierna får sina behov täckta, så består ju inte nödvändigtvis de höga priserna. Visar det sig tvärtom att efterfrågan inte täcks, blir resultatet det omvända men i så fall börjar också bryggarna leta efter alternativa råvaror till vårkornet. Åtminstone så tänjer man kanske på proteingränserna?

Marknaden för nytt maltkorn har en fortsatt en avvaktande hållning. I och med att det inte finns någon fysisk avsättning för maltkorn ännu och mälterierna lever på redan ingångna avtal för 2016 och 2017 års skörd så har de tid att vänta. Prismässigt har maltkornet tyvärr fortsatt dalat lite i takt med att osäkerheten kring kvaliteten blivit mindre men framför allt på grund att ingen handlar just nu.

Om några veckor så arrangeras det i München en stor bryggerimässa. Denna förekommer vart fjärde år och kommer att dra till sig aktörer från hela världen. I samband med en sådan mässa så kommer det sannolikt att uppstå en massa offertsituationer mellan mälterier och bryggerier. Därmed kommer det säkert också att bli lite mer maltkornsaffärer gjorda eller åtminstone kommer behovet av offerter på maltkorn att uppstå eftersom ingen mältare vill sälja malt utan att ha säkrat upp maltkornet. Det är dock i vilken riktning priserna kommer att utveckla sig.

Om du har skördat, eller är på väg att skörda ett bra maltkorn, kan det trots allt vara förnuftigt att passa på att säkra upp en del på dagens relativt höga nivåer. Det är ju faktiskt inte självklart att maltkornspriserna håller sig kvar på dagens nivå. Om man väljer att sälja sitt maltkorn idag så får man fortfarande ut hyggliga priser.
Telefon
010-221 69 20
Adress
Sockerbruksgatan 5A
531 40 LIDKÖPING
Update cookies preferences Update cookies preferences