Kenneth Normark skall bli pensionär
3 augusti, 2020
Efter hela 47 år i spannmålsbranschen har Kenneth Normark (född 1949) valt att trappa ned sitt engagemang för spannmålshandel för att bli pensionär. Han har dock lovat att såsom konsult bistå med sin kunskap och erfarenhet när det gäller exportaffärer och diverse utredningar.

Kenneth har betytt mycket för BM Agri, men även för utvecklingen av spannmålshandeln i hela Sverige eftersom han haft så många olika roller inom spannmålshandeln.

Under mina drygt 45 år såsom spannmålshandlare har jag inte träffat på någon i Sverige som förvärvat en så stor erfarenhet och kunnande som Kenneth. I nedanstående uppställning av hans olika roller framgår mycket väl orsaken till detta:

Inköpschef på Wasabröd, spannmåschef i Skånska Lantmännen, VD och utvecklare av Söderslätts Spannmålsgrupp samt utvecklare av BM Agri’s exportkoncept.

Jag har mött Kenneth i marknaden när han var inköpare på Wasabröd och jag var säljare på Odal men även tvärt om när jag var VD och inköpare för Kvarn AB Juvel och Kenneth säljare på Skånska Lantmännen. Under min tid såsom spannmålschef för Odal var vi både kolleger och konkurrenter. Kolleger när vi via SLR gjorde exportaffärer och konkurrenter när vi försökte sälja spannmål inom Sverige. Under den tiden hann vi med att göra en gemensam turné i USA med start på Chicagobörsen och sedan en biltur från Minneapolis söderut utmed Mississippifloden till New Orleans med många besök hos olika spannmålshandlare.

Ett särskilt starkt minne har jag när vi samarbetade och lyckades med att lyfta det svenska vetepriset. Vi konstaterade att om Skånska Lantmännen och Odal gjorde ett antal tidiga exportaffärer så skulle veteöverskottet i stället bli ett underskott och därmed kunna motivera en stor ökning av odlarpriset. Via exportanläggningarna i Helsingborg och Djurön kunde vi genomföra detta och på så sätt lyfta priset i Sverige. Eftersom föreningarna inte hade någon egen förädling av kvarnvete så var det enkelt att få stöd och t.o.m. beröm för det vi gjorde.

Kenneth har framför allt haft ett stort intresse för att jobba med export. Han har då haft en stor nytta av sina gedigna kunskaper i framför allt tyska språket men självklart även engelskan. Hans kontaktnät med verkliga kunder och slutförbrukare har hjälpt till att slutföra många affärer i stället för att ta
hjälp av olika mäklare som självklart kostar en del samt även jobbar för våra konkurrenter. Att kunna upprätthålla en kontakt med olika slutförbrukare är och kommer att förbli en viktig del i lyckade spannmålsaffärer.

Kenneth kommer nu att få mer tid att ägna sig åt sina fritidsintressen. Han är en mycket händig man som även gillar att snickra och vara hantverkare. Med egen stor villa i Åkarp, samt svärföräldrarnas gård i Blekinge, så lär han ha många projekt på gång.

Kenneth är som person mycket social och gillar att umgås med både gamla och nya vänner. Han kan berätta många historier och jag vill avsluta med en av hans historier som utspelas när han har besök av en barndomskompis från Värmland. De passerar i bil förbi Absolut i Nubbelöv och Kenneth förklarar att här ligger Sveriges största bränneri. Kompisen från Värmland som är van vid att brännerierna ligger väl gömda i skogen svarar förvånat: ”Ligger det så nära stora vägen!”.

Jag (Mats Eriksson) och alla arbetskamrater på BM Agri vill önska Kenneth lycka till såsom pensionär men hoppas på hans fortsatta engagemang för spannmålsbranschen men i en annan roll.
Telefon
010-221 69 20
Adress
Sockerbruksgatan 5A
531 40 LIDKÖPING