Vår idé och tanke med BM Agris "Marknadsnytt"
29 januari, 2020
Vi har alltsedan BM Agri bildades 2002 försökt att förmedla vad som händer på spannmålsmarknaden till alla intresserade odlare. Det skedde inledningsvis via marknadskrönikor men numera via vårt Marknadsnytt som vi alltid skickar varje söndag morgon till cirka 3000 odlare inklusive en del rådgivare avseende odling och ekonomi.

Vi har ambitionen att ta fram fakta angående den aktuella marknadssituationen samt även ge råd om vad vi tror kan vara bäst att göra när det gäller att agera eller avvakta med spannmål och rapsaffärer.

BM Agri prioriterar alltid exportaffärer om priset är lika eller bättre än det vi kan få ut på den svenska marknaden. Vi vet ju att priset i Sverige blir bättre om vi inte har något överskott. Aktörer som har egen förädlingsindustri måste ju i första hand prioritera egen industri oavsett prisnivån.

Vi tror att BM Agri fyller en viktig roll när de gäller att få upp prisnivån via export. Vi förutsätter att alla Marknadsnytts läsare vill bidra till att få bästa möjliga pris på den spannmål som man producerar. Detta gör man genom att alltid låta BM Agri vara med när något skall säljas eller köpas och därmed ge oss möjlighet att ta fram det bästa priset. Odlare som inte låter BM Agri
vara med har därmed inte rätt till vårt Marknadsnytt.

BM Agri arbetar över hela Sverige men vi har inte en massa fältsäljare som uppvaktar odlarna. Vi förutsätter att odlarna tar kontakt med oss när man skall köpa och sälja. Vi kan endast kapacitet att slutföra affärer på cirka 5 procent av det som finns till salu men vi kan bidra till att odlarens pris blir
bättre än om endast en aktör får vara med.

Vi köper marknadsinformation för över 100 000 kr per år från olika företag som specialiserat sig på detta. Det är t.ex. Oilworld, Fryer, Allendale, Agrocom m.fl. Vi ägnar många timmar i veckan åt att läsa och utvärdera det som skrivs. Vi har självklart egen nytta av detta när det gäller våra prissäkringar på olika börser eller vårt agerande i fysiska affärer men vi hoppas att även odlare har nytta av detta när informationen vidareförmedlas i Marknadsnytt.

Vi önskar våra läsare en God Fortsättning på nya året.

Per-Arne Gustafsson
Telefon
010-221 69 20
Adress
Sockerbruksgatan 5A
531 40 LIDKÖPING